Flæskesteg med brunkartofler og sovs
Absolut påkrævet til juleaften. Ingen undtagelser.
Ingredienser
(4 pers.)
Flæskesteg
- 1,5 kg svinekam (ikke nakkekam)
- groft salt
- 2-3 lauerbærblade
Brunkartofler
- 2-3 glas små, hvide kartofler
- 3-4 spsk sukker
- 1 spsk margarine
Sovs
- stegefedtet fra stegen
- 25 gram margarine
- 3 spsk mel
- 5-7 dl mælk
- 1 bouillonterning
- salt og peber
- kulør
Tilbehør
- franske kartofler
- rødkål
Opskrift
Tænd for ovnen på 250 grader varmluft
Stegen
- Læg stegen i et ildfast fad, og kom ca. 1 dl. vand i bunden
- Gnid groft salt godt ind mellem ridserne i sværen og sæt laurbærblade ned i rillerne
- Steges først ved de høje 250 grader varmluft i 10 min., hvorefter der skrues ned til 180 grader varmluft i ca. 1-1,5 time (stegetermometer skal vise 65 grader i midten)
- Herefter tages stegen ud, og sværen skæres af i ét helt stykke og lægges utildækket på en tallerken med fedtsiden nedaf (hæld stegefedtet over i den gryde sovsen skal laves i)
- Pak stegen ind i sølvpapir og lad den hvile 20 minutter
Først når stegen står og hviler laves sovs og brunkartofler.
Brunkartofler
- Lad kartoflerne dryppe af
- Varm sukker på en pande til det smelter (rør ikke i det)
- Træk en skefuld margarine rundt i det til margarinen er smeltet
- Hæld kartoflerne i den smeltede sukker/margarine blanding
- Kartoflerne skal nu brunes på alle sider ved jævn varme
Sovs
- Start op med stegens stegefedt i en gryde
- Tilsæt ekstra margarine og lad det smelte
- Pisk melet godt ud i fedtstoffet
- Tilsæt nu mælk lidt af gangen. Rør det helt ud hver gang, inden mere mælk tilsættes.
- Krydres med bouillonterning og salt og peber (pas på med salt hvis stegefedtet var meget salt)
- Farves med kulør