Flæskesteg med brunkartofler og sovs

Flæskesteg med brunkartofler og sovs
Flæskesteg med brunkartofler og sovs

Absolut påkrævet til juleaften. Ingen undtagelser.

Ingredienser

(4 pers.)

Flæskesteg

  • 1,5 kg svinekam (ikke nakkekam)
  • groft salt
  • 2-3 lauerbærblade

Brunkartofler

  • 2-3 glas små, hvide kartofler
  • 3-4 spsk sukker
  • 1 spsk margarine

Sovs

  • stegefedtet fra stegen
  • 25 gram margarine
  • 3 spsk mel
  • 5-7 dl mælk
  • 1 bouillonterning
  • salt og peber
  • kulør

Tilbehør

  • franske kartofler
  • rødkål

Opskrift

Tænd for ovnen på 250 grader varmluft

Stegen

  1. Læg stegen i et ildfast fad, og kom ca. 1 dl. vand i bunden
  2. Gnid groft salt godt ind mellem ridserne i sværen og sæt laurbærblade ned i rillerne
  3. Steges først ved de høje 250 grader varmluft i 10 min., hvorefter der skrues ned til 180 grader varmluft i ca. 1-1,5 time (stegetermometer skal vise 65 grader i midten)
  4. Herefter tages stegen ud, og sværen skæres af i ét helt stykke og lægges utildækket på en tallerken med fedtsiden nedaf (hæld stegefedtet over i den gryde sovsen skal laves i)
  5. Pak stegen ind i sølvpapir og lad den hvile 20 minutter

Først når stegen står og hviler laves sovs og brunkartofler.

Brunkartofler

  1. Lad kartoflerne dryppe af
  2. Varm sukker på en pande til det smelter (rør ikke i det)
  3. Træk en skefuld margarine rundt i det til margarinen er smeltet
  4. Hæld kartoflerne i den smeltede sukker/margarine blanding
  5. Kartoflerne skal nu brunes på alle sider ved jævn varme

Sovs

  1. Start op med stegens stegefedt i en gryde
  2. Tilsæt ekstra margarine og lad det smelte
  3. Pisk melet godt ud i fedtstoffet
  4. Tilsæt nu mælk lidt af gangen. Rør det helt ud hver gang, inden mere mælk tilsættes.
  5. Krydres med bouillonterning og salt og peber (pas på med salt hvis stegefedtet var meget salt)
  6. Farves med kulør